Jens-Christian Møller sammen med bl.a. dekan og professor O.M. Sadiq Ph.D. og VP i Eryk Group Lucja Kalkstein under et besøg hos Faculty of Engineering, på University of Lagos, Nigeria.

Foto: Eryk Group
27.03.24 DIB Nyheder

Dansk pioner i Afrika: Han vil skabe 1.000 job i Nigeria

Erhvervsmanden Jens-Christian Møller sigter højt. Han er i fuld gang med at udbygge sin virksomhed med ansatte fra Nigeria. Flere danske virksomheder bør se samme vej, opfordrer han.

Grundlæggeren af Eryk Group i Polen og Danmark, Jens-Christian Møller følger med særlig interesse med i den aktuelle debat om, hvordan Europa – og ikke mindst Danmark – skal bevare og styrke kontakten til Afrika.

Og det er ikke uden grund. Den adm. direktør ser selv et stort potentiale, fordi han med succes ansætter uddannede nigerianske elektrikere og IT-specialister til Eryk Group, der arbejder kloden rundt. Og det bør flere danske virksomheder blive inspireret af, mener han.

Jens-Christian Møller valgte for 25 år siden at flytte en væsentlig del af virksomhedens aktiviteter fra Herning til polske Szczecin af samme årsag. Dengang manglede han danske elektrikere og fandt løsningen i Polen. Nu er der så meget tryk på i Polen, at han vil gentage manøvren i Nigeria efter et længere forarbejde.

- I 2017 begyndte vi at se på Afrika, og året efter lavede vi de første overordnede feasibility study sammen 2 danske ambassadekontorer i Vestafrika. I 2019 ansatte vi de første vestafrikanere i vores organisation, og nu har vi over 50 vestafrikanske kollegaer, fortæller han og tilføjer:

- Vores nigerianske medarbejdere er godt uddannede, ambitiøse og loyale. De tilpasser sig let vores danske virksomhedskultur. De er meget forandringsparate - langt mere end os andre, siger Jens-Christian Møller.

Hjælp Afrika og hjælp dig selv

Jens-Christian Møller anbefaler Nigeria af flere årsager: Det er Afrikas hurtigst voksende økonomi med 220 millioner indbyggere, hvor der årligt uddannes 1 million IT-folk og ingeniører på bachelor niveau eller højere. Lønniveauet for disse er på under 1.000 kr. om måneden, hvilket er pænt over landets generelle lønninger men markant billigere end i Europa.

Eryk beskæftiger også mange elektrikere, hvor Nigeria også byder på et stort potentiale, ikke mindst fordi landets ustabile strømforsyning kræver en del reparatører.

- Alle typer IT-kompetencer er til stede i Nigeria – også på super højt niveau. IT ses som vejen ud af fattigdom. Derfor dygtiggøre de unge nigerianere sig indenfor IT, dette sker på universiteter, men også i ”økosystemer”, hvor de unge laver studiegrupper og lærer af hinanden, fortæller Eryk-direktøren.

En anden vigtig pointe for Jens-Christian Møller er, at Danmark kan gøre en forskel for Nigeria ved at give den unge befolkning et arbejde (75 pct. af befolkningen er ikke fyldt 30 år). Landets største problem er en ledighed på 40 procent.

- Jobskabelse er Nigerias største problem. Det vil give rigtig god mening både for Nigeria og for Danmark, hvis flere danske virksomheder tage et ansvar her. Nigeria har de kompetencer vi mangler, lyder opfordringen fra Jens-Christian Møller.

Erhvervsmandens opfordring står ikke alene. Eryk Group har flere skibe i søen, der uddanner nigerianere. Det blev understreget ved Danmarks erhvervsfremstød i Polen i januar, hvor han underskrev en aftale med erhvervsuddannelserne på Skive College og Szczecins lokale Maritime University om en engelsksproget uddannelse af elektrikere. 

Erhvervsfremstød: Fra Danmark til Polen til Afrika 

Nul nigerianere falder fra

Direktørens interesse for Afrika er understøttet af udfordringerne med at finde og fastholde ingeniører fra Europa.

- I 2023 havde vi et frafald på over 25 procent af ingeniører fra Europa indenfor det første år. Ikke fordi de er utilfredse, men fordi de har lyst til noget andet. I 2023 har vores frafald af unge nigerianske medarbejdere været 0. Når vi søger 3 nye europæiske teknikere får vi mange gange kun 1 ansøgning. Og samtidig ansætter vi typisk en nigerianske teknisk medarbejder om ugen. Via vores samarbejde med universiteter og tekniske skoler i Nigeria modtager vi over 100 kompetente ansøgninger hver måned, fortæller han.

Eryks koncernsprog er dertil engelsk, hvilket flugter med nigerianernes modersmål. At nå hertil har dog hverken været nemt eller gratis.

- Vi har været ude af rigtig mange blindgyder, fordi vi vidste meget lidt da vi startede. Men som familieejet virksomhed har vi holdt fast, da tingene, på trods af rigtig mange bump på vejen, altid har udviklet sig i den rigtige retning. Hvis vi havde været kapitalfondsejede eller børsnoterede, var der nok nogle, der havde trukket i håndbremsen, men vi har holdt ved og har hele tiden, mens vi har ”udviklet Afrika”, tjent penge, uddyber han.

Læs også: Lærlinge fra Afrika sikrer vækst og arbejdskraft

DI ser stort potentiale i Afrika

Dansk Industri er aktiv i forhold til at styrke Danmarks samarbejde med Afrika. Blandt andet støttes der op om regeringens politik på området, hvilket blandt andet blev understreget i en fælles kronik fra DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. 

Danske virksomheder har løsninger på flere af de problemer, som mange afrikanske lande står overfor. Fremtidens vækst kommer i høj grad til at ligge  i Afrika. Et mere ambitiøst handels-engagement kan blive nøglen til stærkere bånd til de afrikanske lande.
 
DI's chef for global udvikling og bæredygtighed Marie Gad, pointerer også, at afrikanske lande har mange ledige hænder og hoveder. 
 
-  Afrika er verdens yngste kontinent med en median-alder på 19 år. Det betyder, at der er et virkelig stort udbud af arbejdskraft nu og i fremtiden. Der er samtidig stort behov for uddannelse, og derfor arbejder DI for, at regeringen med sin Afrika-plan styrker fokus på at understøtte mulighederne særligt for de teknisk/faglig uddannelse, men også mulighederne for e-læring på alle niveau’er, siger hun.
 

 

Tager gerne 20 år i Nigeria

På det personlige plan er Nigeria og hovedstaden Lagos kommet tættere på den 61-årige Jens-Christian Møller. Til sommer har han 20-års jubilæum som Group CEO for Eryk og 40-års jubilæum som iværksætter. Derfor overlader han CEO-jobbet til næste generation og vil i stedet bruge arbejdslivet på hans ”afrikanske drøm”.

- Det er skønt at være selvfinansieret iværksætter og kunne have sådan en luksus at tage på endnu en ”erhvervsrejse”. Jeg nyder samværet med mit unge afrikanske team. Målet er at vi skal vækste fra de 50 afrikanske medarbejdere, vi har nu, til over 1.000 jobs, og vi igen kan være first-mover, som vi var for 25 år siden i Szczecin. I dag er mit andet hjem Szczecin, - jeg har både polsk og dansk statsborgerskab. Måske kan jeg om 20 år nyde mit otium i en gyngestol i Nigeria, slutter han.

Fakta

Jens-Christian Møller og Eryk Group

  • Grundlagde BIC Electric i Danmark og Polen i 2004. Firmaet blev omdøbt til Eryk Group i 2020.
  • Firmaet installerer produktionsudstyr og leverer IT services kloden rundt.
  • Eryk Group har i dag selskaber i Polen, Danmark og Nigeria.
  • Beskæftiger ca. 350 medarbejdere, hvoraf hovedparten er ingeniører, programmører og elektrikere.
  • Jens-Christian Møller er uddannet ingeniør, MBA og modtog 2018 kongelig æresmedalje og eksportrådets diplom. I 2022 tildelt æresstatsborgerskab i Polen og 2023 nomineret som Entrepreneur of The Year.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold